Irsko je přesně takové, jaké si ho Středoevropan představuje. Barevné, zelené, duhové, plné hravých muzikantů a hrdých, po svobodě toužících lidí. Irsko láká k posezení u výborného piva, jak to známe ze své domoviny. Tento ostrov, zdánlivě opuštěný někde v koutě Evropy a ztracený ve vlnách Atlantiku, je ve skutečnosti ještě barevnější, zelenější a duhovější. Ještě irštější. A ta zeleň. Snad ještě zelenější než jinde, v Irsku budete mít pocit, že tato barva musela dostat jméno právě na irském venkově.

Autoři hned na úvod představují svých 25 nej zajímavostí Irska, mezi nimi ostrůvek Skellig Michael s raně křesťanskou poustevnou, starou knihovnu v Trinity College s Knihou z Kellsu, pustou náhorní plošinu Burren, zříceninu Rock of Cashel, ruiny kláštera Glendalough, jezera a hory v okolí Killarney i dublinské hospody, vždyť nebyl v Irsku ten, kdo neochutnal zdejší stout, černé dublinské pivo Guinness.

Průvodce je prakticky rozdělen do tří částí. V té první najdou čtenáři základní praktické informace mj. o ubytování, stravování, dopravě v Irsku, místní kultuře, festivalech. Druhou částí je samotný průvodce všemi oblastmi ostrova rozdělený obvykle podle hrabství (do 16 kapitol). Raději zdůrazním, že se průvodce věnuje celému ostrovu, tedy i severovýchodní části, v níž leží Severní Irsko, které je součástí Spojeného království. Ve třetí části se čtenář dozví mnohé o historii ostrova, tradiční irské hudbě, literatuře (nechybí rozsáhlý seznam doporučených knih). A na závěr seznámení s irštinou včetně základních frází a slovíček. Přestože po staletí trvající anglický tlak se projevuje i ve skutečnosti, že většina Irů neumí irsky.

Musím nikoli poprvé pochválit i vydařenou grafiku, do průvodce se příjemně dívá, příjemně se v něm čte, je srozumitelný, přehledný s elegantními mapkami a vhodně zvoleným písmem i jeho velikostí. A nikoli poprvé mne napadá drobné vylepšení. Pro mne je knižní průvodce vzpomínkou na prožitou cestu a poznání, památkou, kterou uchovávám ve své knihovně a do níž jsem si dělal poznámky, které jsou doplňkem k mým fotografiím a článkům. Právě několik volných listů na poznámky bych v průvodci uvítal, v minulosti v nich bývaly.

Dovolím si být osobní a nabídnu také dvě má oblíbená místa. Burren, planina holých vápencových skal se šíří do nekonečna, jakoby to ani nebylo v Irsku, jehož zelená najednou zmizela. A pohoří s těžko vyslovitelným jménem Macgillycuddy's Re­eks a nejvyšší vrchol ostrova Carrauntoohil. Štěstí někdy chodí po lidech a mně se Carrauntoohil, vysoký 3414 stop, kdysi představil zalitý sluncem, nádhera.

Mám doma v knihovně desítky průvodců včetně těch z nakladatelství Rough Guides. Nejsou sice nejlevnější, ale cestujete-li bez cestovní kanceláře, nakonec vždy znamenají ušetření peněz. Nuže, hodně štěstí v Irsku.

Turistický průvodce Irsko
Z anglického originálu The Rough Guide to Ireland, 11. vydání, vydaného nakladatelstvím Rough Guides Ltd.
Vydalo nakladatelství JOTA 2016, 640 stran