Jenom očkovací průkaz nestačí

Abyste mohli vycestovat s psíkem do zahraničí, potřebujete Evropský cestovní pas. Jen ten vám ale většinou nestačí. Pro státy EU je nutné mít například platné očkování proti vzteklině, mikročip nebo tetování a některé země vyžadují ještě veterinářem potvrzené odčervení (například Velká Británie a Finsko). Za hranicemi Evropské unie se pak můžete setkat i s požadavkem krevních testů. Nutnosti pro cestování po Evropské unii najdete na Portálu veřejné správy.

Běžné cestovní pojištění se na mazlíčky nevztahuje

Cestovní pojištění si před dovolenou sjednáváme celkem běžně. Pokud ale cestujete se psem, měli byste pouvažovat o speciálním připojištění, nebo si objednat pojištění pro domácí mazlíčky. Jen tak totiž budete mít hrazené veterinární výlohy, které by váš čtyřnohý přítel mohl na cestách potřebovat. Zároveň se tím budete krýt i pro případ, že by způsobil neplechu někomu jinému.

Stejně jako si dnes můžete sjednat cestovní pojištění online, i psí variantu vyřídíte jednoduše během několika minut. Jen si pozorně prostudujte podmínky, které musí váš pes splňovat, a pročtěte si pečlivě i veškeré výluky. Ať přesně víte, na co se vaše pojištění vztahuje a jaké situace už budete muset hradit ze svých finančních zásob.

Některé letecké společnosti psy vůbec nepřepravují

Pokud chcete se se svým psem cestovat letadlem, vždy si nejprve ověřte, zdali vybrané aerolinky přepravu zvířat umožňují. Zjistěte si, jaké jsou její podmínky a rozhodně se podívejte i na předpisy cílové země. Některé státy například vyžadují, aby zvířata před návštěvou jejich země podstoupila určitá vyšetření nebo byla očkována konkrétní očkovací látkou.

Mnoho leteckých společností dnes cestování se psem umožňuje. Pokud váš mazlík splní váhový limit, který bývá kolem 8 kg, můžete ho mít s sebou na palubě. Jen si za něj trochu připlatíte. Větší psi se pak přepravují v nákladovém prostoru letadla ve speciálních přepravních boxech. Pokud si budete takovou přepravku pořizovat, vždy si ověřte, že je certifikovaná, tedy schválená přímo pro leteckou přepravu. Jinak byste mohli mít s umístěním psa problémy.

Vždy také myslete na to, aby se pejskovi dobře cestovalo. Zajistěte mu vše, co může během přesunu potřebovat. Odmění se vám kupou krásných společných zážitků z dovolené.