Německá Zugspitze se svahy v Rakousku

Tak jak je to s tou horou Zugspitze? Její vrchol se opravdu nachází v Německu, je to nejvyšší hora Německa, ale její svahy, na které většinu času svítí slunce, ty už patří na rakouskou stranu. Pro Čechy to má dvě velké výhody, nejen, že je to špičkové lyžařské středisko, ke kterému to klidnou jízdou z Prahy trvá 5 hodin, ale navíc se tam dostaneme bez dálniční známky.

Většina cesty k lyžařským střediskům a k hoře vede totiž po německých dálnicích, kde nejsou dálniční známky potřeba. Tyrolská Zugspitzarena nabízí střediska Ehrwald a Lermoos a dalších 6 obcí se sjezdovkami.

Z malé alpské vesničky Ehrwald je to na sjezdovku pouhých pár kroků a je ideální pro rodiny s dětmi, které tak nemusí chodit nikam daleko. Pro milovníky dlouhých sjezdovek s „manšestrem“ od rolby je lepší vyrazit na Ehrwalder Alm, který je zhruba 2 kilometry od vesničky. Dopravu můžete zvolit skibusem, nebo vlastním autem a zaparkovat pod lanovkou, kde je parkování pro hosty střediska zdarma.

Těšit se můžete na:
17 kilometrů lehčích modrých sjezdovek,
7 kilometrů červených sjezdovek a
2 kilometry dlouhou černou.

Málo známý Dachstein West

Všichni nadšenci zimních sportů znají lyžařskou oblast Dachstein, ale málo kdo ví, co je od ní na západ. Lyžařská oblast, která je z Čech velice dobře dostupná, nabízí svým hostům více jak 140 kilometrů sjezdovek, na kterých se rozhodně nudit nebudete. Je to to Dachstein West.

Dachstein West je klasickou lyžařskou houpačkou, které spojuje několik sousedních údolí. Celkem z 5 míst je možné na svahy nastoupit a z naší (české) strany je nejvýhodnější nastoupit v Gosau. Areál se jeví na první pohled spíše rodinný, ale i zkušenější lyžaři si na sjezdovkách užijí.

Vyjet je možné až do výšky 1 620 metrů a vyzkoušet si svižné a pestré tratě, které se klikatí širokými průseky lesa, nebo po rozlehlých horských loukách. Když se nahoře zastavíte a rozhlédnete, rozhodně neprohloupíte. Z holých míst je jako na dlani vidět Gosaudské jezero a při jasném počasí dohlédnete až na Grossglockner.

Pan ledovec Kitzsteinhorn

Kitzsteinhorn ve městečku Kaprun je první ledovcová oblast Rakouska a připraví vám nezapomenutelný alpský zážitek 365 dní v roce. Ledovec je obklopený nejvyššími vrcholy Rakouska a ve výšce více jak 3 000 metrů ochutnáte pocit svobody.

Na co se můžete na tomto mytickém ledovci těšit? Rozhodně na široké ledovcové svahy se sjezdovkami, které jsou tak rozsáhlé, že nemusíte skoro vůbec potkávat ostatní lyžaře. Sjezdovky jsou vždy pokryté přírodním sněhem a nabízejí mnoho variant lyžařských cest.

Na své si tak přijdou jak freerideroví jezdci, snowboardisté na třech snowparcích a největší rakouské superpipe pro freestylery. V nadmořské výšce 3 000 metrů objevíte zimní svět. Ice Camp se třemi iglú, ice barem a ledovými salónky, kde si můžete dát občerstvení. V takové výšce se také připravte na dechberoucí výhled.