Most na ostrov Krk

Na ostrov Krk vede jeden z největších mostů na světě. Monumentální stavu tvoří dva oblouky a jeden pylon umístěný na ostrůvku Sveti Marko. Délka mostu je 1309 m, s příjezdovými komunikacemi 1430 m. První, větší oblouk (mezi pevninou a ostrůvkem Sveti Marko) začíná poblíž města Kraljevica a vede přes Tihi kanal. Jeho rozpětí je 390 m, výška nad hladinou moře je 67 m. Druhý, menší oblouk (mezi ostrůvkem Sveti Marko a ostrovem Krk) překonává Burni kanal. Jeho rozpětí je 244 m, výška nad hladinou moře je 55 m. Most byl dokončen v roce 1980.


.

Osídlení ostrova Krk

Strana směrem k pevnině je neobydlená kvůli silným větrům bora vanoucím z horských průsmyků na pevnině. Jsou zde strmé břehy a jenom suché zídky, tzv. gromače, které dřív označovaly hranice pozemků. Vesnice a prázdninová letoviska se nacházejí na druhé straně obrácené směrem k moři. Nabídka ubytování pro turisty na ostrově Krk je velmi pestrá, od hotelů, penzionů, přes apartmány až po četné kempy, kterých je tu víc než kdekoli jinde v Chorvatsku.

Hlavní město Krk

Hlavním městem a správním střediskem je město stejného jména – Krk. Nachází se na západním pobřeží a je místem se starou turistickou tradicí. Může se chlubit četnými památkami z různých období, na první pohled si všimneme benátského stylu s typickou zvonicí. Z římského období pocházejí sloupy v mariánské katedrále. Zajímavé exponáty vystavují místní galerie. Asi 1 km od městských hradeb se nachází městská pláž s drobnými oblázky a mírným vstupem do moře, lemovaná borovým hájem.

Tradiční i nová letoviska

Turistický ruch se začal na ostrově rozvíjet někdy od 60. let 20. století v rybářských vesnicích Baška, Malinska, Njivice. K nim pak v 90. letech přibývala další letoviska – Punat s přístavem pro jachty nebo Šilo. Jednotlivé vesnice byly poměrně nedávno spojeny chodníkem kolem pobřeží, byly upraveny pláže na koupání, postavena spousta nových apartmánových domů. Za pozornost stojí také vnitrozemní vesnice Dobrinj, významné národopisné centrum. Pro české turisty je to místo, které je velmi dobře dosažitelné, teď už po dálnicích, vzdálenost je asi 700 km z Brna.