Po stopách Gaudího

Město s neopakovatelným kouzlem, neuvěřitelnou koncentrací památek, neobvyklými secesními stavbami, ale i krásnou pláží a přístavem – to je Barcelona, druhé největší španělské město, hlavní město Katalánska. Světově známými se staly památky jako Sagrada Familia, Casa Mila či Casa Batlló – fascinující stavby, jež se zrodily z návrhů architektonického génia Antonia Gaudího. V Barceloně je toho ale k vidění mnohem víc.

Každý návštěvník města míří do Barri Gótic, historické čtvrti s neopakovatelnou atmosférou. Při procházce klikatými uličkami nesmíte minout Placa Reial, nejrušnější náměstí Barcelony. Kolem dokola stojí vysoké domy, v jejichž podloubí se skrývá množství zajímavých obchůdků a hospůdek. Středu náměstí dominuje kašna, jejímž autorem není nikdo jiný, než opět náš známý Antonio Gaudí. Gaudího dílem je i další zajímavost čtvrti – Palau Güell – úžasný secesní dům z roku 1889. Vaše kroky dále povedou do Baziliky svaté Marie, překrásně zdobeného kostela ve stylu katalánské gotiky.


.
.

Trocha přírody

Až budete nabaženi historie, můžete vyrazit lanovkou na Montjuic, kopec tyčící se nad přístavem. Na jeho vrcholku stojí pevnost Castell de Montjuic, která v minulosti sloužila především jako vězení. Z jejích hradeb je nezapomenutelný výhled na město. Montjuic toho však nabízí víc. Prohlédněte si olympijský stadion Estadi Olimpic, postavený v roce 1929 nebo magickou fontánu Font Màgica, předvádějící okouzlující hru barev a světel za doprovodu hudby.

Pokud zatoužíte po odpočinku, vydejte se do některého z městských parků. Přímo v centru Barcelony najdete Parc de la Ciutadella, oázu klidu plnou zeleně, fontán a jezírek. Kolonádou můžete dojít až k vítěznému oblouku a na trávníku si pak vychutnat piknik, nebo se svézt na lodičce. Neméně půvabný je Park Güell, ve kterém můžete navštívit Gaudího muzeum. Po náročném dni pak zamiřte načerpat síly na některou z pláží. Oddychnout si na jemném písku a osvěžit se v příjemném moři můžete nedaleko od centra. Pohodlně se tam dopravíte třeba na kole.

Pro sportovce

Fotbaloví příznivci jistě nevynechají návštěvu stadionu Camp Nou, domácího hřiště fotbalového klubu FC Barcelona. Ten je se svou kapacitou přesahující 98 tisíc diváků největším fotbalovým stadionem v Evropě. Podle nejnovějších informací to však pro mohutnou fanouškovskou základnu katalánského klubu nestačí, a tak by se měl stadion v dohledné době dočkat modernizace a rozšíření kapacity na 105 tisíc návštěvníků. Camp Nou se nachází ve východní části Barcelony, asi 5 kilometrů od historického centra. Snadno se k němu dostanete metrem. V jeho těsné blízkosti se nachází hned několik stanic.

Máte chuť vyrazit do Barcelony? Nebo někam jinam? Prohlédněte si nabídku poznávacích zájezdů na www.travelportal.cz/zajezdy/poznavaci-zajezdy.