„Má to obrovské kouzlo. Na lodi se dá bydlet i vařit a za týden či dva člověk pozná spoustu krásných míst. Oproti Francii mají Německo a Nizozemsko tu výhodu, že se dá naplánovat okruh, takže se nejede stejným místem dvakrát. Navíc v těchto zemích není potřeba k řízení lodě žádný průkaz,“ říká Jiří Kučera, který se kromě pořádání těchto dovolených zabývá i výcvikem budoucích kapitánů.

Jeho loď Skipper Mistress kotvící na Vltavě v Praze na Smíchově je určena nejen k výletním plavbám, ale hlavně k výuce. „Je pravdou, že pokud si loď obstaráte v nějaké půjčovně, dostanete krátké zaškolení a můžete brázdit místní řeky a přehrady. Ale pokud si chcete pořídit člun vlastní nebo si jej půjčíte třeba od kamaráda, musíte být vlastníkem průkazu Vůdce malých plavidel,“ vysvětluje Kučera a chlubí se: „Za tři roky mi kurzy prošla spousta lidí a u zkoušek na Státní plavební správě neprošli pouze dva, z toho jeden starší pán se k nim vlastně ani nedostavil.“

Učte se na Vltavě

Jak už bylo řečeno, rozhodnete-li se dovolenou v Nizozemsku či Německu strávit tímto způsobem, žádné průkazy nejsou potřeba. Praktická předběžná průprava je ale na místě. „I k tomu slouží moje Skipperka. Během dvou-, čtyř- nebo šestihodinových cvičných plaveb naučím lidi základním nautickým dovednostem, jako jsou odplutí od mola, práce s vyvazovacími lany, plavba v přímém směru, obrat plavidla, připlutí k molu, vyvázání lodě, práce s říční mapou a proplavení plavební komorou. Týdenní dovolená na lodi v zahraničí tak trvá opravdu týden, protože se člověk nemusí první tři dny učit ovládání lodě metodou pokus – omyl,“ vysvětluje Kučera.

„Často se mi stává, že lidé absolvují cvičnou plavbu, já jim zajistím zapůjčení lodě na dovolenou a chvíli po ní jsou zpět s tím, že by rádi absolvovali kapitánské zkoušky. Kouzlo plavby je prostě neodolatelné a propadnout mu lze velice snadno. Pohled nejen na Prahu, ale na libovolné město z vodní hladiny skýtá naprosto unikátní a nepřenositelný zážitek,“ uzavírá učitel budoucích kapitánů, ze kterého nadšení pro svou práci přímo sálá.

Více na www.lodnik.cz