Nabídka cestovního pojištění je široká a také s ohledem na různorodé důvody pro cestování je důležité vybrat si to správné cestovní pojištění, nejenom pojišťovnu, ale také konkrétní nabídku, krytí adekvátních pojistných rizik, vhodné pojistné limity aj. V tomto článku jsme pro vás připravili zásadní otázky týkající se cestovního pojištění. Pomohou vám se v rozsáhlé nabídce zorientovat a dají představu o tom, jak by pojištění pro vaší cestu mělo vypadat.

Kam cestujete?

Primární otázkou je to, kam cestujete. Samozřejmě, že cestovní pojištění zabezpečuje cesty mimo naši republiku, rozdíl však bude v tom, jestli cestujete pouze po Evropě, příp. pouze v zemích EU, nebo se chystáte mimo náš kontinent. Možná v rámci své cesty navštívíte několik zemí či dokonce kontinentů, v tom případě můžete při sjednávání cestovního pojištění využít nabídku „svět“, která je dostupná u většiny pojišťoven. S otázkou „kam“ souvisí i otázka „kdy“, resp. „na jak dlouho“. Vždy si pojistěte všechny dny pobytu mimo Českou republiku včetně cesty. V případě dlouhodobých pobytů je výhodnější zpravidla půlroční či roční smlouva, nehledě na to, že pojišťovny mají většinou počet dnů v rámci jednorázového krátkodobého pojištění omezen.

Proč cestujete?

Cestovní pojištění by mělo zohledňovat to, zda cestujete za poznáním, odpočinkem, zábavou, dobrodružstvím, businessem nebo studiem. Nabídka cestovního pojištění je pak jiná pro rekreační dovolenou, adrenalinové dobrodužství, pracovní cestu nebo studijní pobyt. Vyplatí se však zvážit, jaké aktivity budete v zahraničí provozovat a ujistit se, že jsou zahrnuty ve vaší smlouvě. Například i při dovolené u moře vás možná zláká některý z plážových adrenalinových zážitků, třeba zorbing nebo potápění, aktivity, které zpravidla smlouva standardně nazahrnuje. I při zimní dovolené je třeba ověřit, zda je lyžování součástí pojistné smlouvy. I pokud ano, většinou se netýká lyžování mimo vyznačené trasy. Obdobných příkladů je celá řada. Za všechny ještě jmenujme turistiku, která bývá v pojistných podmínkách omezena nadmořskou výškou a většinou se netýká výstupů Via Ferrata.

Jak se pojistit?

Při sjednávání pojistné smlouvy zkuste zvážit i možná připojištění. Takové pojištění odpovědnosti přijde vhod vždy. Byla by opravdu velká smůla, kdybyste na své cestě způsobili škodu někomu jinému, ještě závažnější by pak byl i finanční dopad. Zpravidla se vyplatí i pojištění zavazadel, vhod může přijít i úrazové připojištění. Nejjednodušší způsob, jak si cestovní pojištění sjednat, představuje internet. Nabízí také praktické srovnávací servery, které sumarizují nabídky různých pojišťoven a prostřednictvím jednoduché kalkulačky je srovnávají. Takovým serverem je Srovnejto.cz. Jeho výhodou je i to, že si zde můžete cestovní pojištění i přímo sjednat, třeba v den odjezdu.

Autorem článku je projekt Srovnejto.cz – váš partner nejen v oblasti pojištění