A ty pláže! Patara! Dvanáct kilometrů písku a panenské přírody. Lidem tato pláž patří jen od osmé ranní do sedmé večerní, přes noc zde želvy kladou vejce. Ideální místo pro procházky – vlny omývají nohy, na druhé straně se vzpínají duny nejjemnějšího písku. Lehnout si do nich se ale vlastně nesmí, lidé se mají držet pásu asi 20 kroků od břehu a duny přenechat želvám. A když nedaleko moře stojí antické město a tak si lze denně prohlédnout zbytky chrámů, divadel či vítězný oblouk, co lepšího si cestou k pláži přát.

A Side! Antické město s dobře zachovalým amfiteátrem a krásnými písčitými plážemi. Přímořské klima a nejméně 12 hodin slunce denně. Přes léto zde prakticky neprší a obavy z propršené dovolené jsou naprosto zbytečné. V každé přímořské vesničce i městečku se místní rychle přeorientovali na turistický ruch, všude najdete penziony, hotely i restaurace. Recenze hotelů poradí s výběrem.

Jihoturecké pobřeží nejsou jen pláže, ale i spousta malých zátok, které sloužily ve starověkých i středověkých dobách jako úkryt lodí s černou vlajkou, však bývalo známé jako „Pobřeží pirátů“. Již někdy ve 12. století př. n. l. vyslal faraón Ramesse III. válečnou flotilu proti tzv. mořskému národu, kterému Egypťané říkávali Lukki. Vymýtit pirátství v těchto vodách se ale podařilo až v 19. století. Dnes se nemusíte obávat pirátských praktik a s klidem si užívat písku, teplého moře a nové úžasné plavky.

V Turecku se výborně nakupuje, přivezte originální dárky z dovolené. Jen pozor na ceny, známe to všude z Orientu, místní obchodníci smlouvají. A když na vás Turek zavolá například „ankl“, znamená to výraz sympatií. Tímto familiérním oslovením Turci mladšího věku oslovují v případě sympatií muže, který je na první pohled o nějaký ten rok starší. Právě tak se může cizinec či cizinka v turecké zemi od domorodců dočkat oslovení „bratře“ či „má dcero“, samozřejmě v angličtině a samozřejmě záleží na věku.

A jak se co nejlevněji dostat do toho kraje, kde cizince oslovují jako rodinného příslušníka? Poradí levné letenky. A už za pár dní se můžete po večerech procházet po písku a oblázcích těch nejkrásnějších pláží v Turecku.