Kypr byl již od pradávna křižovatkou středomořského obchodu, najdete zde živou historii křesťanství, muslimské památky na vládu Osmanské říše, stopy po křížových výpravách, které se ostrovu nevyhnuly. Na seznamu světového dědictví UNESCO jsou zapsány byzantské kostely v pohoří Troodos, archeologický areál v Pafosu s nejkrásnějšími antickými mozaikami v Evropě i Choirokoitia, neolitické sídlo, které ukazuje, jak žili lidé na Kypru před více než 6 tisíci lety.

Překrásné kyperské pláže jsou rájem nejen pro dospělé, ale i pro děti. O ty je v hotelech do puntíku postaráno, takže se rodiče nemusejí každých pět vteřin otáčet, co ta jejich drobotina právě provádí. Nejznámější rezorty vyrostly v oblasti Agia Napa a kolem Pafosu a Limassolu. Ve všech přímořských střediscích jsou pro děti připraveny různé programy a atrakce. Dětem vyhovují i mělké vstupy do moře a průzračná voda. Kypr je pravidelně oceňován jako země s nejlepší kvalitou mořské vody v Evropě.

Říká se, že Kypřané jedí s takovou rozkoší, jako by právě to dnešní jídlo mělo být jejich posledním. A také, že nejedí, aby žili, ale žijí, aby jedli. A taková je i kyperská kuchyně. Zamilujete si ji. Není pravda, že by se na Kypru všichni denně nacpávali, že by si neustále dopřávali „meze“. Na Kypru se říká mezeves – chuťovky. Je to způsob stolování, který se dá přirovnat ke španělskému tapas. Meze může být třeba i rybí a z mořských plodů. Kypřané také rádi piknikují, vyráží do hor, do přírody a roští maso. Nelze se vrátit z Kypru a neochutnat sýr chaloumi a proslulé víno Commandaria, které je nejstarším dodnes vyráběným vínem na světě, vždyť ho pili již křižáci.

Kypr není jen Sea & Sun destinací. Kypřané pro své hosty vybudovali množství naučných stezek, které vedou například k horským kostelům, po vinicích a vinařských vesničkách nebo po stopách bohyně Afrodity. Pohoří Troodos je protkáno cyklostezkami, díky báječným podmínkám tam trénují i profesionální cyklisté, pravidelně tam jezdí olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý. Na Kypru jsou čtyři golfová hřiště, nejnovější je osmnáctijamkové hřiště unikátní svou polohou mezi starověkými památkami v Pafosu a mořem. Ve vodách kolem Kypru je množství skvělých potápěčských lokalit, kde nechybí ani vraky lodí. Oblíbené jsou vyjížďky na koních. A Kypr je též ideální destinací pro svatby. Civilní sňatek lze uzavřít vlastně kdekoli, třeba na mořském břehu, tam, kde se z mořské pěny zrodila bohyně lásky Afrodita.

Synonymem jména Kypr je klid. Kypr je báječným a příjemným místem nejen k životu, ale i na last minute dovolenou. Vše funguje v pohodě a tzv. kyperská krize, nafouknutá novináři, se nedotkla a nedotýká turistů. Jedno se však turistů dotknout může – přijedete-li na Kypr individuálně a bez zajištěného ubytování, nemusí být jeho sehnání nejjednodušší. Hotely na Kypru jsou v letní sezóně beznadějně plné.

Kolik taková dovolená na Kypru stojí? Porovnejte ceny dovolené zde: Kypr – last minute.