Mladá historie s rodinným rukopisem

V oblasti Primorska našli archeologové kamenné kotvy, které svědčí o tom, že už dvě staletí před naším letopočtem panoval v oblasti ruch. Na druhou stranu, Primorsko, jak jej známe v současné podobě, se začalo rozvíjet až v devatenáctém století.

Tehdy se ještě jmenovalo Kyupria a o oživení oblasti se postaraly čtyři rodiny. Vyčistily místní les, postavily pár domů. Do dvou přilehlých opuštěných vesnic po Adygejcích se brzy nastěhovali lidé z vnitrozemí. Za místo, kde strávit levnou dovolenou, je Primorsko považováno až od 50. let dvacátého století, kdy se ve městě zároveň začal rozvíjet turismus. S rostoucí popularitou se rekrutovali i noví obyvatelé. Na začátku tohoto tisíciletí se jejich počet rozrostl až o 13 % během jediného roku.

Jako doma…

Abyste se v Primorsku ubytovali, můžete využít služeb cestovních kanceláří, které do této lokality zprostředkovávají i zájezdy last minute, nebo takzvaně naslepo. Kolem bílé písčité pláže vinoucí se skrze celé městečko naleznete spoustu hotelů, penzionů, ale i privátních ubytování, to vše za minimální náklady. Že se tu na turisty myslí, dokazuje i obrovské množství kaváren a restaurací.

Až do nich zavítáte, nedivte se, že mnohde si v jídelním lístku počtete v češtině. V Primorsku jsou na české návštěvníky zvyklí a přizpůsobují jim i své služby. A pokud si přepočítáte ceny z lev na koruny, uvidíte, že ani ty se od tuzemska tolik neliší.

Památky a pláže

Nejspíš se ptáte, co na dovolené v Bulharsku, konkrétně v Primorsku, dělat, abyste se neukousali nudou. Kromě koupání v čistém moři a polehávání na písečných plážích s parádní vyhlídkou, existuje spousta aktivit, které vaši dovolenou zpříjemní.

Abyste přičichli k místnímu folkloru, vydejte se na lokální trhy, kde se prodávají čerstvé ryby, uzeniny a zelenina. Pro zaryté vodomilce stojí téměř uprostřed města aquapark se spoustou atrakcí, ve kterém se vyřádí jak děti, tak dospělí. Cirka osm kilometrů od Primorska naleznete přírodní rezervaci Ropotomo (pojmenovanou podle stejnojmenné řeky), ve které žije zhruba stovka ohrožených druhů fauny (například orel mořský). Uchvátí vás ale i tamější flóra, včetně vod posetých rozmanitými druhy leknínovitých rostlin.

V Primorsku si každý přijde na své.